2015. április 12., vasárnap

Hann. Münden (Hannoversch Münden), SzG3


Most egy több szempontból is érdekes helyre látogatunk el (azon túl, hogy tényleg egy szép hely).
Az első érdekesség a neve. Már az is szokatlan, hogy egy névvel ennyit variáltak. Az eredeti neve egyszerűen Münden volt, de ezt többször összetévesztették a szintén a Weser folyó mentén található Mindennel. Az ide küldött postai küldemények azonban nemcsak Mindenben, hanem Münchenben is megjelentek. Noha a város nem része Hannovernek, a Hannoversch Münden nevet választották (rövid ideig a Hannoveri Királyság része is volt, tehát jó választás lehetett). A baj csak a hosszával volt. Ezért 1991-be a Városi Tanács hivatalosan is Hann. Münden-nek nevezte el a várost, így rövidítve. A helyiek és a környékbeliek ennek ellenére az eredeti nevet használva Mündennek hívják a városukat, esetleg Mündenernek.
Említettem a Weser folyót. Itt ér véget a Fulda, itt egyesül a Werra folyóval és ettől kezdve Weser a folyó neve (foci rajongóknak: a brémai csapatot szokták Weser partiaknak titulálni).
A következő érdekesség egy személy, dr Eisenbart (szokták th-val is írni a végén, de itt helyben t-vel láttam írni. Talán a helyiek jobban tudják). Igen érdekes személy volt, aki tevékenysége révén igen nagy tiszteletre tett szert és igen sok előjogot elnyert. Alapvetően egy vándor orvos volt. Abban az időben (élt: 1663-1727) az orvosok zöme a városokban praktizált, egyszerűen praktikus okokból, sok ember volt kis helyen, nem kellett sokat mászkálni a jó keresetért. Dr Eisenbart az akkori szóhasználattal kézműves sebész volt. E miatt találkozott az egyetlen tiltással a személyére vonatkozóan, mivel "külgyógyász" volt (az én szó találmányom), nem készíthetett és alkalmazhatott belsőleg használatos gyógyszereket (nem volt belgyógyász). Viszont igen jó sebész volt, gyógyított több fejedelmi udvarban is. A sikeres sebészeti beavatkozásai révén több előjogot elnyert, így a mai kifejezéssel élve, egyre nagyobb volt az a terület ahol gyógyíthatott. Ellentétben sok más orvossal, Ő mindig elég időt töltött a betegeinél, ha esetleg utókezelni kellet Őket és nem rohant el egy másik helyre gyógyítani. Viszont igen érdekes módot választott a saját reklámozására. Abban az időben nem volt tilos az orvosi tevékenységet reklámozni, így előfordult, hogy 200 fős társulattal vonul, közöttük humoristákkal, bohócokkal, zenészekkel. Sok esetben karneváli hangulatot teremtett. Mündenhez úgy kötődik, hogy itt halt meg az egyik ilyen "turnéja" alkalmával. Igen népszerű személy ezen a környéken, sok szobra található itt, neveztek el róla patikát, írtak dalt is róla, megjelenik harangjátékokhoz csatlakozó figurális jeleneteknél (ennél körmönfontabban nem tudtam leírni). Sokszor pantomimes bemutatókat is tartanak itt az Ő tevékenységével kapcsolatban.
Az utolsó érdekesség inkább érdekességgel vegyes szégyen a városra nézve: Hitler 1933-ban lett a város díszpolgára, de ezt a címet csak 75 év múlva, 2008-ban vonta vissza a város tanácsa (igaz, egyhangúlag).
Na de azért vissza a városhoz is egy kicsit. Ez is a szokásos elrendezésű város, a központban a városháza, mellette az evangélikus templom. Sajnos a városháza tájolása fotózási szempontból igen rossz, mert gyakorlatilag É-i irányú, soha nem napsütéses. A városmag tele van szebbnél szebb favázas házakkal. Nekem a legjobban a k-i oldal, a Werra partja tetszett. Itt gyönyörű sétányt is kialakítottak, ki lehet ülni a folyó partjára. Itt is megtalálható a "szokásos" középkori híd, a folyó duzzasztás, e miatt a hajó-zsilip is. Egy részen teljesen le lehet menni a folyó partjára, tele van vadkacsákkal, szinte idilli az állapot. Itt a folyó partján található a Welfenschloß, amely Weser reneszánsz stílusban épült. Viszonylag hamar elvesztette uralkodói jelentőségét, sokszor már csak ideiglenesen tartózkodtak itt az éppen aktuális fejedelmek. Többször le is égett, a déli szárnyát már nem is építették újjá. Jelenleg a városi könyvtár, a levéltár, a bíróság és a városi múzeum működik benne. Szokás szerint ez a város is tele van parkokkal, amikor én itt voltam, éppen a nőszirmok virágoztak minden felé. A városfal maradványából található még itt egy rotunda is. 
Ha valaki erre jár, ne hagyja ki!

A beszámoló fotóalbuma ITT található!

Vissza a főoldalra (katalógus)

úton Hann. Münden felé a Fulda mentén
a Városháza
a Városháza
a Városháza
 St. Blasius templom
St. Blasius templom
 a St. Aegidius templom
 a St. Aegidius templom





 Welfenschloß
Welfenschloß
 híd a Werra-n
 a Werra folyó
 hajózsilip a Werra-n
 Doktor Eisenbart
hajózsilip a Werra-n

Vissza a főoldalra (katalógus)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése