2016. május 24., kedd

Burghausen, SzG3


Most elérkeztünk egy olyan helyre, amit nem lehet néhány mondattal elintézni. Ez Burghausen és a vára. Azzal a rekorddal büszkélkedhetnek, hogy a vár össz. hossza 1051 m, ami Európában rekord. Az persze érdekes, hogy egy várat a hossza alapján minősítenek, de itt ez is közrejátszik, mivel rendkívül látványos az elhelyezkedése. Ezen a részen a Salzach folyó, ami itt határfolyó, kb 50-70 m-es dombok között folyik. Korábban egy nagyon szoros S kanyart írt le a folyó és az S egyik ága körbeölelte a hosszan elnyúló, szintén 50-70 m magas szikla nyelvet. Majd visszafordulva csatlakozott a mostani mederbe. Ezt az ágat később levágták és így alakult ki a vár mögötti tó, amit jelenleg szabadidős tevékenységre használnak.
 A vár több felől közelíthető meg. Az utolsó udvarnál (az északi végén) van az autóparkoló. Innen azoknak javaslom a vár megközelítését, akik nem szeretnek felfelé menni, mivel innen gyakorlatilag vízszintes a vár. Lehet a város felől is gyalog felmenni, itt több lehetséges útirány van, a városban jól ki vannak táblázva a helyek, hogy honnan lehet felmenni. A látvány ellenére nem egy nagy feladat, kb egy nagyobb templomtorony magasságának felel meg a szintkülönbség. Én mind a kettőt kipróbáltam, mivel kétszer tudtam az útirányomba beilleszteni (az első alkalommal esett az eső, így éppenhogy meg tudtam nézni a várat, a második alkalommal már jobb volt az idő, gyalog fel is mentem a várba, de főleg a városra fordítottam az időt). A vár legjobb látképe Ausztriából adódik, ahol szintén megvan a kb 70 m magas domboldal, onnan ránézve a várra igen látványos látképet kapunk. A vár leglátványosabb része a déli csücskén ülő fő vár a maga középkorias jellegével. A szikla nyelv alakja adta azt a megoldást, hogy a későbbi fejlesztések nem a korábbiak lebontásával és azok helyére történő építéssel valósultak meg, hanem újabb - kisebb - várrészleteket építettek (toldottak) a korábbiakhoz, haladva észak felé. Miután az új részeket egyenként is várfallal, kapukkal vettek körül, kialakultak az udvarok, amiből végül is 6 lett. Ebből a hatodik végül is elbontásra került, ennek a helyén van a felső parkoló. Magukról az udvarokról most nem írok, mivel a látvány szempontjából nem túl érdekes, végig kell sétálni a vár teljes hosszán. Mindkét irányban fantasztikus a kilátás, úgy a városra, mint a másik oldalon a dombos tájra. Innen is látszik, hogy a város egy nagyon szép hely. A várról még egy dolgot kell elmondanom, amit már máshol is írtam, hogy itt is laknak emberek a vár egyes részeiben, ami nekem azért egy kicsit furcsa.
Annyival másabb a többi egyutcás belvárosos városokhoz képest, hogy azoknál lényegesen nagyobb, maga a vár alatti főtér (főutca) is szélesebb azoknál. A vár alatti főtérbe csatlakozik be az az utca, amely az osztrák német határon átnyúló, viszonylag keskeny hídhoz vezet. A téren nagyon helyes szobrok, csobogók találhatóak. Ha a tér déli vége felé megyünk, akkor eljuthatunk egy kapuhoz, amely a jazz Hall of Fame. Itt kb 50 híres jazz muzsikus kapott emléktáblát, amit az úttestben helyeztek el. Még tovább haladva eljuthatunk a vár déli vége alatti, mondhatjuk a második városközpontig. Közben persze érdemes kimenni a Salzach partjára is, mivel a folyó is igen látványos. Közben újabb csobogókat is lelhetünk. Igazából ez egy olyan hely, amiről keveset kell beszélni, inkább látni kell!!! Egyetlen hátránya az az, hogy távol esik a fő közlekedési autópályáktól, tehát ide tényleg el kell menni. Érdemes a Fotóalbumot is megnézni, nagyon sok képet készítettem itt!

Fotóalbum (az összes, Burghausenben készített fotó itt tekinthető meg):

Vissza a főoldalra (katalógus)

 Burghausen Ausztria felől
Burghausen Ausztria felől
 feljárat a várba
feljárat a várba
a várak térképe
















 kilátás a várból
 kilátás a várból

 kilátás a várból
kilátás a várból
kilátás a várból
 Wöhrsee látképe a várból
Wöhrsee látképe a várból
 a határhíd Ausztria és Németország között (a túloldal Ausztria)
 a Salzach folyó (a túloldal Ausztria)
 a Salzach folyó (a túloldal Ausztria)


 a Városháza





 Pfarrkirche St. Jakob

 Am Bichl
 a Jazz hírességek utcája
 a Jazz hírességek utcája

Vissza a főoldalra (katalógus)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése