2016. május 27., péntek

Freising, SzG3

 
 
Freising egy szép német (bajor) kisváros, erről nem írok sokat, meg kell nézni, ha valaki erre jár (Münchentől kb 40 km északra, az Isar mentén - ami München folyója is egyben).
Az első, amiről részletesebben írok, az szent Korbinian. Freising Korbinian városának tekintendő (meg Caines - Olaszország). Máshol szinte ismeretlen (ami nem azt jelenti, hogy itt-ott nincs temploma máshol). Korbinian egy frank vándor szerzetes volt, aki elsősorban Galliában működött. amikor ez már nem volt a részére elegendő feladat, áttette működését Freisingbe, az akkori bajor herceg kérésére. Ő volt Freising első püspöke. Annyira tisztelték itt, hogy amikor végakarata szerint caines-ben eltemették, addig-addig próbálkoztak, míg relikviáit vissza nem hozták Freisingbe. Itt a Dómhegyen lévő templom kriptájában helyezték el. Később készült egy neoromán Korbinian szentély is. Ezeket főleg ezért írtam le, mivel a város egyik legfontosabb turisztikai látványossága a Domberg, ahol a máskor szokásos vár helyett egy templom, kolostor, stb. komplexum helyezkedik el. Itt több templom, könyvtár és egyéb egyházi épületek voltak, főleg abból a korból, amikor Freising önálló püspökség volt. A várba jó néhány feljárón lehet feljutni a városból, elsősorban a Főtér felől.
 A második, amiről írni szeretnék az valamilyen módon szintén kapcsolódik a Domberghez. Már több városban tapasztaltam, hogy a németek egészen más módon kezelik a vizeket, mint mi. Nem eldugják, vagy mély csatornákban vezetik, hanem láttatják és ember közelbe hozzák. Szerintem nagyon okosan, mivel a víz közelsége nagyon jó hatással van az emberekre. Bár az Isar átfolyik a városon, de inkább a városközponton kívül (itt van egy Korbinian híd - jelenleg a gépjármű forgalom elől elzárva, csak gyalogosan lehet átmenni. Ez volt Freising első hídja), rengeteg patak, vízfolyás van a városban. A Domberget is közrefogja két ág, az egyik a város felöl, itt kis hidakon lehet átmenni a házakhoz, a másik oldalon egy szép park van hosszúkás tavakkal, de úgy lett kialakítva, hogy a sétaút mindkét oldalán is folyik patak. A park után a városban folyik tovább a patak, itt kb. 3 m-es előkertek találhatóak, itt nagyon kellemes kiülőket alakítottak ki az ottlakók. A ki- és visszaágazó patakok, folyóágak szintjeit úgy alakítják ki különféle gátakkal, hogy azok folyásirányát meg tudják határozni, így nem lesz pangó víz sehol. Még München belvárosában is (és később is, ahogy elhagyja Münchent az Isar) a Múzeum sziget mellett a két ágában eltérő szintű az Isar, hogy a folyásokat jól tudják szabályozni. arról a rengeteg kis patakról, ami Münchenen átfolyik, nem is beszélve. Szinte minden városban megtalálták a módot arra, hogy az aktuális folyóvizeket attraktívan bemutathassák, az adott település szerves részévé tehessék. Szerintem erről a hozzáállásról példát vehetnénk.
Azért egy kicsit visszatérve a városhoz is. Nagyon szép a Főtér és környéke, különösen a Városháza, amely éjszaka példásan meg van világítva. De több egyéb épület is kivilágításra került, úgyhogy egy esti séta nagyon kellemes lehet itt. Számos működő kút is található itt. A szokásos kiülős vendéglőkről nem is beszélve. Én is kipróbáltam egy-kettőt, kb 15 Euróból már nagyon tisztességesen meg lehet vacsorázni sörrel együtt P.s.: itt át kell kapcsolni a térképet map üzemmódba, hogy látszódjon a patak-hálózat a városban!

Fotóalbum (az összes itt készített kép itt látható):

Vissza a főoldalra (katalógus)

a Domberg
 a Domberg
 a Domberg
 a Domberg
a Domberg
a Domberg
 a Városháza
a Városháza
 Stadtpfarrkirche St. Georg
Stadtpfarrkirche St. Georg






 a Moosach partján
 a Moosach partján
 a Moosach partján
 a Moosach partján
a Moosach partján
a Fürstendam
 az Isar folyó a Korbinian hídról
az Isar folyó a Korbinian hídról

Vissza a főoldalra (katalógus)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése