2016. június 9., csütörtök

Altötting, SzG3


Linz és München között felfedeztem egy jó utat, ami kb. 30-40 km-el rövidebb, mint Passau vagy Salzburg felé menő utak. Igaz, kb. 40 km-en csak sima út van, de azt is építik már. Annyira újak ezek a szakaszok, hogy a legtöbb térképen még nincsenek is rajta. Igen szép helyek mellett megy el az út, ezeket fogom a közeljövőben bemutatni. Hadd kezdjem a legszebbel.
Ez Altötting. Van egy Neuötting is, határos Altöttinggel, erről majd később. Miután több hasonló jellegű várost láttam mostanában (Németországban és Ausztriában is), meg kell jegyezni, hogy a látnivalók zömmel a régi városmagban találhatóak és ez csak az adott városnak csak kb. az 5 %-át teszi ki. Sok helyen kék zóna van (itt be kell állítani az érkezési időt egy papír órán) és a táblákon jelzett időtartamig ingyen lehet parkolni. Fontos: vagy vigyen magával valaki ilyen órát vagy vegyen a helyszínen, mert azért is büntetnek ha nincs! A látogatottabb helyeken fizető parkoló van (ez inkább az osztrákokra jellemző).
Na de vissza a városhoz! Megmondom őszintén, ilyen templom koncentrációt még nem láttam ilyen kis helyen! A főteret sem Főtérnek vagy Várostérnek nevezik, hanem Templomtérnek (Kapellplatz). Közel kör alakú a tér, szinte minden épület és templom e kör mentén helyezkedik el, kivéve a Gnadenkapelle (itt tartják a fogadalmi ajándékokat). Ahonnan én jöttem, ott balra a Schatzkammer és a Városháza, jobbra a Münchener Hof helyezkedik el. A tér túloldalán található a Stiftspfarrkirche. Ettől jobbra egy zeneiskola helyezkedik el. Érdemes mögéjük menni, mivel ott egy kis park található több csobogóval, ez a helyi Keresztút. Maga a templom is két templomból áll, össze vannak kötve, belülről közelíthető meg a másik. A Városháza és a Stiftspfarrkirche között balra van a Kapuzinerkloster St. Magdalena (ez a sárga templom). Igen élénk élet van itt, fiatalok jönnek mennek ki és be (itt szeminárium és kongresszusi terem is van, szállással). Ha a Stiftspfarrkirche velünk szemben van és jobbra megyünk, ott is két templomot találhatunk: Kapuzinerkloster St.Konrad (ez egy Konrád nevű szentéletű szerzetesről van elnevezve), ill ha egy kicsit tovább megyünk, akkor a Basilika St. Anna-hoz jutunk el. Ez épült a legkésőbb (kb 100 éve). E két templom között fellelhető a már szokásosan jelenlévő kis folyócska, aminek a neve itt: Mörnbach. Még egy pozitívum, a város tele van mindenféle kutakkal, csobogókkal, ezek is majd a Fotóalbumban láthatóak (zömmel). A feltett képek alá nem írom oda az adott épületek nevét (talán lustaságból), meg lehet nézni a teljes képgalériában, amit most a WEB címre teszek be (egy kattintás és az összes kép látható lesz).
P.s.: A fentiekre figyelemmel nem véletlen, hogy Altötting Németország egyik legnagyobb búcsújáró helye, még pápa is járt itt, nem is egy (VI. Pius, II. János Pál és XVI. Benedek pápák). Nem véletlen hogy a város testvérvárosai Czestochowa, Fatima, Loreto, Lourdes és Mariazell.

Fotóalbum (az összes, Altötting-hez készített kép itt látható):

Vissza a főoldalra (katalógus)

Stiftspfarrkirche + Max-Keller-Schule Berufsfachschule für Musik
 Rathaus
 Schatzkammer
 Münchener Hof
 Kapellplatz
 Gnadenkapelle
 Altöttinger Kreuzweg
 Altöttinger Kreuzweg
 Kapuzinerkloster St. Magdalena
 Gnadenkapelle
 Kapuzinerkloster St. Magdalena
 Stiftspfarrkirche 
  Stiftspfarrkirche + Gnadenkapelle
 Hotel zur Post

  Kapuzinerkloster St.Konrad
 Basilika St. Anna
 Basilika St. Anna
  Mörnbach

Vissza a főoldalra (katalógus)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése